HOMEPAGE ONS BEDRIJF ONS VAK ONS DOEL ONZE AANPAK ONS VOORDEEL ONZE SPECIALISATIE CONTACT VACATURES  
 
  De Oude Vismijn  


Met Leiewater ! ...
Vandewalle NV staat in voor de verwarming en koeling van het project De Oude Vismijn in Gent (www.oudevismijn.be).
Dit gebeurt op een niet-alledaagse manier. Integendeel, door de bouwheer werd gekozen voor een zeer groene oplossing. Het gebouw wordt namelijk verwarmd en gekoeld met Leiewater.
Door de unieke ligging van het project en door het historisch karakter van het gebouw was het niet toegestaan dat technische installaties zichtbaar waren van buitenaf. Het was bijgevolg uitgesloten om met een klassieke verwarmingsinstallatie te werken omwille van de zichtbaarheid van de schouwen. Tevens was een klassieke koelmachine uitgesloten omwille van het ontbreken van de nodige daken waarop deze machines kunnen geplaatst worden.
Hoe hebben wij dit dan aangepakt ?
Via drie gigantische warmtepompen halen wij de warmte (in de winter) of de koelte (in de zomer) uit het voorbijstromende Leiewater en zetten dit om in bruikbare warmte en koelte voor het ventilatie- en verwarmingssysteem.
Eerst wordt het water via een filterinstallatie gezuiverd van alle grof vuil. Aanzuigkorven in de Leie zorgen ervoor dat geen levende organismen worden aangezogen. Daarna wordt de aanwezige warmte (of koelte) in het water via grote platenwisselaars overgedragen aan het interne verwarmingssysteem. De drie grote warmtepompen halen dan de aanwezige warmte (of koelte) uit het interne verwarmingssysteem en geven dit af aan de “eindgebruikers”, zijnde luchtgroepen voor de ventilatie, radiatoren, convectoren en vanzelfsprekend de aanwezige vloerverwarming. Om dit te realiseren gebruiken wij tot 160.000 liter Leiewater.
Eenmaal de warmte of koelte onttrokken uit het water, wordt het water opnieuw in de Leie gepompt. Er gaat geen water verloren via de riolering. De installatie werd dusdanig ontworpen dat zelfs in de meest koude maanden van het jaar en met een Leietemperatuur van amper 4° maar liefst 600 KW aan verwarmingsvermogen kan aangemaakt worden. Het volledige systeem is ontworpen volgens het principe van lage-temperatuurs-verwarming. De verwarmingsbatterijen van de luchtgroepen, de radiatoren en convectoren zijn dusdanig geselecteerd dat ze voldoende vermogen afgeven, zelfs bij deze lage aanvoertemperaturen. Dit alles wordt geoptimaliseerd met de aanwezige vloerverwarming. Lage temperatuur betekent hoge COP-normen op de warmtepompen en bijgevolg lage energiekosten.
De volledige installatie realiseert geen enkele uitstoot van schadelijke stoffen.
Van een groene oplossing gesproken !

 
  De Oude Vismijn    
  De Oude Vismijn